Toepassingen

13006071FM.jpgGrassen: solitair of in een groep?
Een aantal grassen is zeer geschikt om solitair te planten. Deze grassen zijn echte blikvangers in een border, in het gazon, langs de vijver of tussen een groep andere planten. Vooral de hogere grassen groeien vaak uit tot indrukwekkende pollen, waar de bloeiaren sierlijk bovenuit steken. Vele soorten krijgen een mooie herfstkleur en blijven ook in de winter mooi om te zien. Wie ervoor kiest een grassoort solitair te planten, is vele jaren verzekerd van een indrukwekkend schouwspel! Enkele voorbeelden zijn het prachtriet Miscanthus, de hogere soorten van het pijperstrootje Molinia of het pampasgras Cortaderia.

 

14000816PL.jpgVeel andere grassoorten echter doen het beter in een groep. Deze soorten zouden niet opvallen als ze alleen in de tuin zouden staan, maar met een aantal bij elkaar wordt het een prachtig plaatje. Enkele voorbeelden hiervan zijn het struisriet Calamagrostis, het vingergras Panicum of de lampepoetser Pennisetum. De keuze om een gras als solitair te gebruiken of juist in groepen te planten, is uiteraard afhankelijk van de beschikbare ruimte, en is een kwestie van smaak.

 

DSC_0003.JPGBodembedekkers
Bodembedekkers zijn planten die tamelijk snel groeien: ze nemen relatief snel een bepaald gebied in beslag. In feite vervangen ze een gazon of verharding. Bodembedekkers groeien veelal horizontaal en vragen weinig onderhoud.
In het begin is het wel raadzaam het onkruid weg te halen dat tussen de nog niet volgroeide planten op komt. Daarna heeft u er geen omkijken meer naar. Een aantal siergrassen is vanwege hun groeiwijze zeer geschikt als bodembedekker te gebruiken, bijvoorbeeld het bloedgras Imperata, enkele soorten van de zegge Carex en het zwenkgras Festuca.


Siergrassen in pot
toepassingen (4).JPGVerschillende grassen zijn zeer geschikt om in potten in de tuin of op het terras of balkon neer te zetten. Dankzij hun diverse groeiwijzen en bladkleuren zijn er talloze combinaties te bedenken om het terras op te vrolijken. Het spelen met de verschillende soorten in potten kan voor verrassende effecten zorgen. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld het hakonegras Hakonechloa, de kurkentrekker-rus Juncus of de paars bloeiende Liriope.

Een bijkomend voordeel van siergrassen in potten is dat ze - in tegenstelling tot veel eenjarige planten - weinig verzorging nodig hebben. Bovendien is een aantal soorten groenblijvend waardoor ze ook in de winter nog voor de nodige kleur op het terras zorgen. Houdt er echter wel rekening mee dat bij strenge vorst veel planten in pot graag bescherming krijgen. Deze bescherming krijgen ze door de pot in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie of een oude deken.