Tips voor een mooie tuin

De mogelijkheden met siergrassen zijn eindeloos: in je tuin met een paar planten bij elkaar, tussen andere planten in, aan de rand van de border of juist in een pot op je terras of balkon. We hebben wat tips en ideeën voor je op een rij gezet. Onze belangrijkste tip: doe vooral wat jij mooi vindt!

Tips en ideeën

Wil je een grote pol gras dat als ‘blikvanger’ ergens goed in het zicht staat?
Kies voor een hoog soort met mooie pluimen zoals een prachtriet-Miscanthus of het bekende pampasgras-Cortaderia.

Wil je grassen combineren met bloeiende planten?
Het is mooi om grassen te combineren met bloeiende planten. Bij een border is het mooi om te werken met verschillende hoogtes. Zet de lagere soorten, zoals bijvoorbeeld zegge-Carex, vooraan in groepjes van bijvoorbeeld 5 of 7 stuks bij elkaar. Wat verder naar achter kunnen de middelhoge soorten staan, bijvoorbeeld het pijpestrootje-Molinia of de lampepoetser-Pennisetum. Het kan leuk zijn om één soort op een paar verschillende plekken in de border neer te zetten. Helemaal achteraan zet je dan de hoogste soorten; eventueel ook weer op een paar plaatsen herhalen.

Heb je een lange smalle strook grond liggen waar je weinig mee kunt, bijvoorbeeld naast de oprit of het terras?

Een rijtje van grassen kan een kleurrijke oplossing zijn. Dit kan met één soort als je het rustig wilt houden maar je kunt ook voor wat meer variatie kiezen. Let bij het kiezen van jouw grassoort vooral op de kleur en de gewenste hoogte maar kijk ook of deze plek in de zon of de schaduw ligt.

Houd je van rust of gemak?

Vul een heel vlak in je tuin op met één soort. Bekijk in de catalogus welke soort het beste past op deze plek. Je kunt zo’n vlak ook opvullen met meerdere soorten, bijvoorbeeld een laag (wintergroen) soort als basis waarbij op een paar plekken een hoger soort met mooie pluimen tussen groeit.

Wil je een haag van grassen?

Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld het vingergras-Panicum of prachtriet-Miscanthus.

Wil je je terras of balkon opfleuren?

Siergrassen staat ook heel erg goed in potten op je terras of balkon. Hierin zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt vrijwel alles wat je mooi vindt combineren. Zorg wel dat je op tijd water geeft, dan kun je lang plezier hebben van je siergras. 

Hebben we je geïnspireerd? Zoek de diverse grassoorten op in onze catalogus en bekijk welke bij jou en je tuin past.

Kom je er niet uit of heb je vragen? Je mag ons altijd mailen voor advies!

Tuininspiratie nodig?

Alles wat je wilt weten over siergrassen

Vind jouw grassoort