Onderhoud & Verzorging

Siergrassen hebben weinig verzorging nodig. Hierbij maken we een onderscheid tussen de wintergroene soorten en de soorten die ’s winters afsterven.

Wintergroene soorten
De wintergroene soorten hoeven eigenlijk niet gesnoeid te worden. Bruine bladeren of dode bladpunten kun je er eventueel uittrekken of knippen. Ziet de hele plant er niet meer zo fris uit? Knip hem dan ongeveer 20 cm boven de grond helemaal af. Hij zal dan vanzelf weer mooi en gezond uitgroeien. Dit kun je het beste in maart of april doen.

Soorten die ’s winters afsterven 
De soorten die afsterven help je in de winter het beste door ze met rust te laten. Het afgestorven blad biedt de beste bescherming tegen te vorst. Tevens is het wintersilhouet van deze grassen prachtig om te zien met een laagje rijp of sneeuw! Na de winter, ongeveer eind maart, mogen de afgestorven bladeren en stengels op zo’n 15 cm boven de grond worden afgeknipt. De plant zal al gauw weer frisse nieuwe scheuten gaan maken. Kijk in onze catalogus wat de beste hoogte is om jouw grassoort af te knippen.

Tip: vind je het een beetje saai, zo’n afgeknipte plant in het vroege voorjaar? Zet er dan eens wat bollen omheen, bijvoorbeeld tulpen of narcissen. Als je het gras hebt afgeknipt zorgen deze bolbloemen voor vrolijke kleuren. En tegen de tijd dat deze zijn uitgebloeid, is je siergras alweer aan het groeien.

Wintergroen of niet?

Schaduw of zon?

Welk gras bij welke grond?